Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
 .
 .

BEKIJK HIER HET LAATSTE NIEUWS EN VIDEO'S VANUIT BRUSSEL EN STRAATSBURG

 .
 .

ACTIVITEITEN

Europarlementariër Jeroen Lenaers en de heer Keune van 'Euro-Chess Foundation'
Op maandag 27 juni reikten burgemeester van Valkenburg, Martin Eurlings, en Europees Parlementslid Jeroen Lenears (CDA) de Prijs van de Europese Burger uit aan stichting ¨Euro-Chess Foundation¨.
Tijdens de zitting zal worden gestemd over een resolutie waarin de uitslag van het referendum en de vervolgstappen worden geanalyseerd. Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en een vertegenwoordiger van de Raad zullen deelnemen aan de vergadering.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Caribische sferen in het Huis van Europa! Afgelopen vrijdag 17 juni werd er gesproken over de toekomst van het partnerschap tussen de Europese Unie en de zogenaamde Landen en Gebieden Overzee (LGOs).
Team KED Gentlemen
Op dinsdag 14 juni organiseerden onze stagiaires Marloes, Engelina en Solange een EUpubquiz in Café Zilt in Amsterdam
Studenten van TU Delft
Na het succes van EYE 2014, heeft het Europees Parlement de deuren voor de tweede keer geopend voor dit grootschalige jeugdevenement op 20 en 21 mei 2016.
Dit overleg tussen Amerikaanse en Europese wetgevers is jaren geleden opgestart omdat de relatie tussen de betrokken partners veel verder gaat dan alleen buitenlands beleid of handel.
Winnaars Europrofielwedstrijd 2016. V.r.n.l.: Rosanna Zwolsman (1), Simon Landsbergen (3) en Marijn Smits en Hidde Richardson (2)
Uit zes inzendingen voor de Europrofielwedstrijd 2015-2016, zijn er vier profielwerkstukken genomineerd. De schrijvers werden op 13 juni jl. uitgenodigd om naar het Huis van Europa in Den Haag te komen voor de prijsuitreiking.
Ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van dit jaar gingen de deze dag in gesprek met Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en met Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks), Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Tweede Kamerlid Marit Maij (PvdA).
Schrijf jij jouw profielwerkstuk over Europa en democratie? Doe dan mee met de Europrofielwedstrijd! Win een trip naar het Europees Parlement in Brussel en een ontmoeting met Europarlementariërs.
Op 2 juni werden de journalisten Caroline de Gruyter, Koos van Houdt en schrijver Geert Mak die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese samenwerking onderscheiden voor hun inzet.
De organisatie VluchtelingenWerk Nederland en de stichting “Euro-Chess Foundation” uit Valkenburg ontvangen dit jaar de Prijs van de Europese Burger. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door het Europees Parlement aan maximaal 50 personen en organisaties in de EU die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van Europese samenwerking.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sprak op woensdagmiddag 25 mei de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Brussel toe.
Een Limburgse carnavalsviering in het voorjaar? Dat kan, zo bleek afgelopen vrijdag 13 mei in Café In den Ouden Vogelstruys te Maastricht. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) en Sjoukje van Oosterhout van de Nationale Jeugdraad (NJR) reikten daar aan de groep Niederland Common Carnaval de Karel de Grote Prijs voor jongeren 2016 uit.
Op 20 en 21 mei komen jongeren tussen 16 en 30 jaar bijeen uit heel Europa. Om samen te discussiëren, te leren en elkaar te ontmoeten en elkaars cultuur te ontdekken.
Hoe breng je als journalist de Europese Unie beter onder de aandacht? De persafdeling van het Informatiebureau organiseert regelmatig Europamiddagen op scholen van Journalistiek door heel Nederland. Het afgelopen jaar namen scholen uit Utrecht, Zwolle en Ede deel aan het programma.
Wil je met je schoolklas een leerzaam en leuk bezoek aan Den Haag brengen? Humanity House, ProDemos, Vredespaleis, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland hebben samen een brochure ontwikkeld met informatie over hun programma´s voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten.
Heb je vragen over het Parlement? Ooit wel Europese kwesties in een debat willen bespreken? Het informatiebureau staat klaar om je te helpen.
Nederland is voorzitter van de Raad van de EU-ministers van januari 2016 tot en met juni 2016. Via deze site kun je de digitale versie in het Nederlands of Engels downloaden. Je kunt de Nederlandstalige lesmodule ook in drukvorm ontvangen door een mail te sturen naar epdenhaag@europarl.europa.eu
Al enige jaren biedt ProDemos Binnenhof aan scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met de democratische rechtstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan het Binnenhof wordt uiteraard niet overgeslagen.
Het grote handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten houdt de gemoederen flink bezig. De Europese Commissie is bezig met de achtste onderhandelingsronde voor het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP). De Raad van de Europese Unie gaf het mandaat (de opdracht) voor de onderhandelingen, de Europese Commissie voert de onderhandelingen uit en het Europees Parlement kijkt mee en zegt uiteindelijk "ja" of "nee" tegen het handelsverdrag. Maar hoe verloopt het onderhandelingsproces precies, wie is er verantwoordelijk en wat is eigenlijk de rol van de nationale parlementen hierin? Krijgen de nationale parlementen een vetorecht? Dit document geeft antwoord op al deze vragen.

Nieuws

.
Op grond van artikel 198 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) komen de Europese lidstaten overeen "de niet-Europese landen en gebieden welke bijzondere betrekkingen onderhouden met Denemarken, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk te associeren met de Europese Unie." Voor het Nederlands Koninkrijk valt hier de bijzondere relatie onder met de eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Waar gaat de EU-financiering heen en waar komt het vandaan? Om u te helpen begrijpen, hebben we ons budget tool met de meest recente cijfers van 2013 jaarlijks financieel verslag van de Europese Commissie bijgewerkt. Hoeveel besteedt de EU in uw land, over wat en hoe werkt het in vergelijking met andere landen? En waar komt het geld vandaan? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze vernieuwde multimedia-applicatie