Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
 .
 .

ACTIVITEITEN

On Wednesday 2 December, Margriet Drent, will be giving a guest lecture at Europe House, Korte Vijverberg 6 in The Hague. In her lecture she will elaborate on security and defence issues with a specific focus on EU Common Security and Defence Policy. She is also an expert on Security and Terrorism, a topic that is particularly relevant at the moment.
Nederland is voorzitter van de Raad van de EU-ministers van januari 2016 tot en met juni 2016. De digitale versie in het Nederlands of in het Engels kun je vanuit deze site downloaden. Je kunt de Nederlandstalige lesmodule in drukvorm ontvangen door een mail te sturen naar epdenhaag@europarl.europa.eu
The European Union is deeply shocked and in mourning after the terrorist attacks in Paris. It is an attack against us all. We will face this threat together with all necessary means and ruthless determination.
From 22nd October until 11th December 2015 in the context of the Luxembourg Presidency of the Council of the EU, you will have the opportunity to discover an exhibition entitled “Luxembourg 2015” in the Europe House at Korte Vijverberg 5/6 in The Hague.
Heb jij altijd al eens een kijkje in de keuken van het Europees Parlement in Straatsburg willen nemen? Wil jij je mening en ideeën over Europa delen met anderen? En ben jij tussen de 16 en 30 jaar? Dan is dit je kans!
De Syrische cartoonist en mensenrechtenactivist Ali Ferzat was op 22 en 23 oktober op uitnodiging van het Informatiebureau op bezoek in Nederland. De winnaar van de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken 2011 van het Europees Parlement had ontmoetingen met de pers, het publiek, leerlingen, NGO PAX en ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In het Europees Parlement hebben 751 rechtstreeks verkozen Europarlementariërs zitting, van wie 26 uit Nederland. Samen met de lidstaten beslissen zij over Europese wetten die in de hele EU van toepassing zijn.
De prijs is bedoeld voor jongeren van 16 tot 30 jaar die in 2015 een project hebben georganiseerd met een Europese component. Winnende projecten fungeren als rolmodellen voor jongeren in Europa. De projecten moeten hebben bijgedragen aan onderling begrip op Europees niveau, een gedeeld besef van Europese identiteit en integratie stimuleren, of een voorbeeld zijn van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.
Op 6 oktober vond op het Sint Nicolaaslyceum de kick-off van het EU-scholenproject van de gemeente Amsterdam plaats. Daarvoor waren de gemeente, docenten/ vertegenwoordigers van diverse scholen in Amsterdam en omgeving uitgenodigd om in contact te komen met studenten van de UvA
De Master European Union Studies van de Universiteit Leiden en het Huis van Europa in Den Haag hebben gezamenlijk een serie gastcolleges georganiseerd over verschillende onderwerpen rond de Europese Unie vanuit politiek, sociologisch en historisch perspectief.
Winnaars Europrofielwedstrijd 2015. V.l.n.r.: Dagmar Haase, Juul Kramer, Michel Doré
Uit 14 inzendingen voor de Europrofielwedstrijd 2014-2015, zijn er 4 profielwerkstukken genomineerd. De schrijvers werden uitgenodigd om op 1 juni 2015 naar het Huis van Europa in Den Haag te komen om de prijsuitreiking bij te wonen.
Ieder jaar verleent het Europees Parlement de Prijs van de Europese Burger aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken voor wederzijds begrip tussen de burgers van de Unie. In heel de EU worden jaarlijks maximaal 50 prijzen uitgereikt. De nominatie geschiedt door Europarlementariërs.
v.l.n.r. Jan Huitema (VVD), Jeroen Lenaers (CDA), Elisabeth Weisswange (Campus Europe), Leopold Traugott (Campus Europe), Kevin van Helden (JouwDelft) en Alexander Medgett (Campus Europe).
Op 14 april 2015 vond in Brussel de Nederlandse prijsuitreiking voor de Europese Karel de Grote Prijs voor Jongeren 2015 plaats. Campus Europe was op 12 mei als Nederlandse prijswinnaar deelnemer aan de eindronde van de prijs in Aken. De Europese hoofdprijs ging uiteindelijk naar het Luxemburgse project @RealTimeWW1.
Al enige jaren biedt ProDemos Binnenhof aan scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met de democratische rechtstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan het Binnenhof wordt uiteraard niet overgeslagen.
Het grote handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten houdt de gemoederen flink bezig. De Europese Commissie is bezig met de achtste onderhandelingsronde voor het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP). De Raad van de Europese Unie gaf het mandaat (de opdracht) voor de onderhandelingen, de Europese Commissie voert de onderhandelingen uit en het Europees Parlement kijkt mee en zegt uiteindelijk "ja" of "nee" tegen het handelsverdrag. Maar hoe verloopt het onderhandelingsproces precies, wie is er verantwoordelijk en wat is eigenlijk de rol van de nationale parlementen hierin? Krijgen de nationale parlementen een vetorecht? Dit document geeft antwoord op al deze vragen.

Nieuws

Waar gaat de EU-financiering heen en waar komt het vandaan? Om u te helpen begrijpen, hebben we ons budget tool met de meest recente cijfers van 2013 jaarlijks financieel verslag van de Europese Commissie bijgewerkt. Hoeveel besteedt de EU in uw land, over wat en hoe werkt het in vergelijking met andere landen? En waar komt het geld vandaan? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze vernieuwde multimedia-applicatie
Een groep journalisten uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie heeft aangekondigd dat zij een rechtszaak zullen indienen tegen het Europees Parlement (EP). Aanleiding is de afwijzing door het EP van het verzoek om toegang tot documenten aangaande de uitgaven van de onkostenvergoedingen van de 751 Europarlementariërs.
Alle EU-burgers zouden vanuit het buitenland moeten kunnen stemmen tijdens de verkiezing van het Europees Parlement. Dit is een van de wijzigingen van de EU-kieswet die het Europees Parlement voor heeft gesteld. Er zijn grote verschillen in verkiezingsregelgeving tussen de lidstaten. Deze verschillen ondermijnen de gelijkwaardigheid tussen EU-burgers volgens een meerderheid van de europarlementariërs.
Immigratie en terrorisme zijn volgens inwoners van de EU de snelst groeiende zorgen. Van de ondervraagden in Nederland zegt 79% dat beslissingen over migratie op EU-niveau genomen zouden moeten worden en niet op nationaal niveau. Gemiddeld 66% van de EU-inwoners deelt deze mening. Dit blijkt uit de laatste Eurobarometer peiling in opdracht van het Europees Parlement.
Onlangs namen we afscheid van onze ROC-stagiair, Ilias Chouho. Hij heeft tien weken stage gelopen in het Huis van Europa.