Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 
Nederland is voorzitter van de Raad van de EU-ministers van januari 2016 tot en met juni 2016. De digitale versie in het Nederlands of in het Engels kun je vanuit deze site downloaden. Je kunt de Nederlandstalige lesmodule in drukvorm ontvangen door een mail te sturen naar epdenhaag@europarl.europa.eu
From 22nd October until 11th December 2015 in the context of the Luxembourg Presidency of the Council of the EU, you will have the opportunity to discover an exhibition entitled “Luxembourg 2015” in the Europe House at Korte Vijverberg 5/6 in The Hague.
Heb jij altijd al eens een kijkje in de keuken van het Europees Parlement in Straatsburg willen nemen? Wil jij je mening en ideeën over Europa delen met anderen? En ben jij tussen de 16 en 30 jaar? Dan is dit je kans!
Koninklijk Scholengemeenschap Apeldoorn
Word zelf een dagje EUROPARLEMENTARIËR. Je reist met jouw klas naar Straatsburg toe en discussieert met soms wel 500 jongeren uit andere landen én met een beetje geluk ook met Europarlementariërs over onderwerpen die je met je klas hebt voorbereid. Zo kun je ze overtuigen van jullie mening. Je kunt je standpunt door de microfoons vertellen in het Engels of in het Frans (meestal in het Engels gelukkig :-) in de grote officiële ronde vergaderzaal en in kleinere werkgroepen. En als de dag is afgelopen ontvang je een officieel Euroscola-certificaat. Goed voor je CV! Je kunt van te voren al met je medescholieren uit de andere landen van Europa kennismaken door naar de facebook pagina van euroscola te gaan.
De Syrische cartoonist en mensenrechtenactivist Ali Ferzat was op 22 en 23 oktober op uitnodiging van het Informatiebureau op bezoek in Nederland. De winnaar van de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken 2011 van het Europees Parlement had ontmoetingen met de pers, het publiek, leerlingen, NGO PAX en ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In het Europees Parlement hebben 751 rechtstreeks verkozen Europarlementariërs zitting, van wie 26 uit Nederland. Samen met de lidstaten beslissen zij over Europese wetten die in de hele EU van toepassing zijn.
De prijs is bedoeld voor jongeren van 16 tot 30 jaar die in 2015 een project hebben georganiseerd met een Europese component. Winnende projecten fungeren als rolmodellen voor jongeren in Europa. De projecten moeten hebben bijgedragen aan onderling begrip op Europees niveau, een gedeeld besef van Europese identiteit en integratie stimuleren, of een voorbeeld zijn van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.
Op 6 oktober vond op het Sint Nicolaaslyceum de kick-off van het EU-scholenproject van de gemeente Amsterdam plaats. Daarvoor waren de gemeente, docenten/ vertegenwoordigers van diverse scholen in Amsterdam en omgeving uitgenodigd om in contact te komen met studenten van de UvA
Winnaars Europrofielwedstrijd 2015. V.l.n.r.: Dagmar Haase, Juul Kramer, Michel Doré
Uit 14 inzendingen voor de Europrofielwedstrijd 2014-2015, zijn er 4 profielwerkstukken genomineerd. De schrijvers werden uitgenodigd om op 1 juni 2015 naar het Huis van Europa in Den Haag te komen om de prijsuitreiking bij te wonen.
Hoe breng je als journalist de Europese Unie beter onder de aandacht? De persafdeling van het Informatiebureau organiseert regelmatig Europamiddagen op scholen van journalistiek door heel Nederland. Dit jaar nemen scholen uit Utrecht, Zwolle en Amsterdam deel aan het programma.
Ieder jaar verleent het Europees Parlement de Prijs van de Europese Burger aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken voor wederzijds begrip tussen de burgers van de Unie. In heel de EU worden jaarlijks maximaal 50 prijzen uitgereikt. De nominatie geschiedt door Europarlementariërs.
Al enige jaren biedt ProDemos Binnenhof aan scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met de democratische rechtstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan het Binnenhof wordt uiteraard niet overgeslagen.
Het burgerinitiatief ging op 1 april 2012 van start. Het houdt in dat 1 miljoen inwoners van de EU uit ten minste een vierde van de lidstaten de Europese Commissie kunnen vragen nieuwe wetten voor te stellen op gebieden die binnen haar bevoegdheid vallen. Sindsdien hebben mensen een initiatief gelanceerd voor zaken uiteenlopend van milieubescherming en het stoppen van dierproeven tot kosten voor gsm-gebruik.
.
Het Huis van Europa is vanaf 22 april 2013 een door de ECABO gecertificeerd Erkend Leerbedrijf . Dit betekent dat u vanaf heden in ons nieuwe Infopoint achter de balie een leerling van een ROC zult aantreffen, die u vriendelijk te woord zal staan en u wegwijs zal maken in het Infopoint. Ook zal deze stagiair meehelpen bij het ontvangen van bezoekersgroepen en daarnaast uiteenlopende andere administratieve of logistieke werkzaamheden uitvoeren. De stage duurt steeds 10 weken. Wij zien uit naar deze nieuwe samenwerking met gemotiveerde MBO-leerlingen die hier in het Huis van Europa ervaring kunnen opdoen als receptionist/administratief medewerker.
De Hofvijver passe-partout neemt u mee door het hart van Den Haag: het Hofvijvergebied. Deze passe-partout biedt u een dag lang toegang tot het Haagsch Historisch Museum, Museum Bredius, Museum de Gevangenpoort, Galerij Prins Willem V en het bezoekerscentrum van de Ridderzaal.