Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Activiteiten

pEUbquiz
Op donderdag 8 december organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement vanaf 20:00 uur wederom de EU-Pubquiz! Deze keer vindt de pubquiz plaats in café Het Weerbericht, aan Biltstraat 69 in Utrecht.
Karel de Grote Prijs
Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud en actief in een project met een Europese dimensie, doe dan mee!
Op 30 september jl. hebben het Informatiebureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, in samenwerking met The Hague Institute for Global Justice een publiek debat georganiseerd over de nieuwe Global Strategy on the EU’s Foreign and Security Policy, afkomstig van de Hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini.
Europarlementariërs Hans van Baalen, Marietje Schaake en Paul Tang tijdens de Haagsche US Election Night in Nieuwspoort
In de nacht van 8 op 9 november organiseerden onder andere het Haagsch College en Nieuwspoort samen met het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland een avond over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Op 21 december aanstaande wordt ter ere van het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht in het infopoint van het Informatiebureau van het Europees Parlement een expositie over de euromunt geopend.
Lux Film Prijs 2016.
Op 2, 3 en 4 november werden op het Leiden International Film Festival (LIFF) de drie finalisten van de LUX-prijs 2016 gratis vertoond.
In paleis Kneuterdijk in Den Haag vond de Europe House Lecture plaats, dit jaar georganiseerd door het Informatiebureau van het Europees Parlement en het Arubahuis.
Op 10 oktober jongstleden bestond de LUX-filmprijs van het Europees Parlement precies tien jaar. Om dit te vieren organiseerde het Europees Parlement een simultane filmvertoning van de winnaar van vorig jaar: de film ´Mustang´.
Je hoort er vaak over, de Europese Unie. In de krant, op de televisie of in gesprekken tussen familie en vrienden. Maar, wat is de Europese Unie eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat zij? En wie doet er binnen de Unie nou eigenlijk wat? Voor een kort, duidelijk antwoord op al deze vragen hebben wij voor jou onderstaand filmpje gemaakt.
Voorzitter Pierre Keune met de Prijs van de Europese Burger. In de achtergrond burgemeester Eurlings en Jeroen Lenaers.
In 2016 wonnen twee Nederlandse organisaties de Prijs van de Europese Burger, de Prijs van het Europees Parlement die jaarlijks in de hele EU aan maximaal 50 personen en organisaties wordt uitgereikt. De winnaars waren de organisatie Euro-Chess Foundation uit Valkenburg en VluchtelingenWerk Nederland.
Winnaars Europrofielwedstrijd 2016. V.r.n.l.: Rosanna Zwolsman (1), Simon Landsbergen (3) en Marijn Smits en Hidde Richardson (2)
Uit zes inzendingen voor de Europrofielwedstrijd 2015-2016, zijn er vier profielwerkstukken genomineerd. De schrijvers werden op 13 juni jl. uitgenodigd om naar het Huis van Europa in Den Haag te komen voor de prijsuitreiking.
Europrofiel wedstrijd.
Schrijf jij jouw profielwerkstuk over Europa en democratie? Doe dan mee met de Europrofielwedstrijd! Win een trip naar het Europees Parlement in Brussel en een ontmoeting met Europarlementariërs.
Een Limburgse carnavalsviering in het voorjaar? Dat kan, zo bleek afgelopen vrijdag 13 mei in Café In den Ouden Vogelstruys te Maastricht. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) en Sjoukje van Oosterhout van de Nationale Jeugdraad (NJR) reikten daar aan de groep Niederland Common Carnaval de Karel de Grote Prijs voor jongeren 2016 uit.
Hoe breng je als journalist de Europese Unie beter onder de aandacht? De persafdeling van het Informatiebureau organiseert regelmatig Europamiddagen op scholen van Journalistiek door heel Nederland. Het afgelopen jaar namen scholen uit Utrecht, Zwolle en Ede deel aan het programma.
Wil je met je schoolklas een leerzaam en leuk bezoek aan Den Haag brengen? Humanity House, ProDemos, Vredespaleis, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland hebben samen een brochure ontwikkeld met informatie over hun programma´s voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten.
Heb je vragen over het Parlement? Ooit wel Europese kwesties in een debat willen bespreken? Het informatiebureau staat klaar om je te helpen.
.
Het Huis van Europa is vanaf 22 april 2013 een door de ECABO gecertificeerd Erkend Leerbedrijf. Dit betekent dat u vanaf heden in ons nieuwe Infopoint achter de balie een leerling van een ROC zult aantreffen die u vriendelijk te woord zal staan en u wegwijs zal maken in het Infopoint. Ook zal deze stagiair meehelpen bij het ontvangen van bezoekersgroepen en daarnaast uiteenlopende andere administratieve of logistieke werkzaamheden uitvoeren. De stage duurt steeds tien weken. Wij zien uit naar deze nieuwe samenwerking met gemotiveerde mbo-leerlingen die hier in het Huis van Europa ervaring kunnen opdoen als receptionist/administratief medewerker.
Het burgerinitiatief ging op 1 april 2012 van start. Het houdt in dat 1 miljoen inwoners van de EU uit ten minste een vierde van de lidstaten de Europese Commissie kunnen vragen nieuwe wetten voor te stellen op gebieden die binnen haar bevoegdheid vallen. Sindsdien hebben mensen een initiatief gelanceerd voor zaken uiteenlopend van milieubescherming en het stoppen van dierproeven tot kosten voor gsm-gebruik.
Al enige jaren biedt ProDemos Binnenhof aan scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met de democratische rechtstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan het Binnenhof wordt uiteraard niet overgeslagen.
De Hofvijver passe-partout neemt u mee door het hart van Den Haag: het Hofvijvergebied. Deze passe-partout biedt u een dag lang toegang tot het Haagsch Historisch Museum, Museum Bredius, Museum de Gevangenpoort, Galerij Prins Willem V en het bezoekerscentrum van de Ridderzaal.